Vítejte na stránkách MŠ Libotov.
Nastavení zobrazení
Používáme cookies
Chceme, abyste sledovali vy nás, ne my vás. Pro správnou funkčnost webu nějaké cookies potřebujeme. Své nastavení cookies můžete kdokoliv změnit pomocí nastavení cookie. V případě odmítnutí, jsou používany pouze Funkční cookies.

Seznam potravinových alergenů, které podléhají legislativnímu označení dle směrnice 1169/11 EU


1) Obiloviny obsahující lepek - výrobky z nich

   1/1 pšenice, 1/2 žito, 1/3 ječmen, 1/4 oves, 1/5 špalda, 1/6 karmut* jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich


2) Korýši a výrobky z nich

- patří mezi potraviny ohrožující život


3) Vejce a výrobky z nich

- patří mezi potraviny ohrožující život


4) Ryby a výrobky z nich 


5) Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

- patří mezi potraviny ohrožující život


6) Sójové boby (sója) a výrobky z nich


7) Mléko a výrobky z něj    

- patří mezi potraviny ohrožující život


8) Skořápkové plody a výrobky z nich

- jedná se o všechny druhy ořechů

8/1 mandle, 8/2 lískové, 8/3 vlašské, 8/4 kešu, 8/5 pekanové, 8/6 para, 8/7 pistácie, 8/8 makadamie a výrobky z nich


9) Celer a výrobky z něj


10) Hořčice a výrobky z ní



11) Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich


12) Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg


13) Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z něj


14) Měkkýši a výrobky z nich


*Kamut je starodávným druhem pšenice, která nebyla dotčena moderními zemědělskými postupy, pro něž je charakteristické,  že chuť a obsah živin v zrnu obětují zajištění vyšších výnosů.

publikováno: 31. 5. 2021 17:21, OI Admin